Autómentés télen

AUTÓMENTŐINK a téli vezetéssel kapcsolatban szeretnének néhány jó tanáccsal szolgálni ügyfeleinknek, autóstársainknak. Téli időjárási körülmények között a vezetés nagy koncentrációt és nyugodtságot igényel. A tél azonban nemcsak a sofőrök számára kemény időszak, hanem autóknak is, főleg azért, mert sok járművezető nem szán arra időt, hogy télisítse az autóját. Ha szeretnénk elkerülni az ebből adódó költséges javításokat, tegyünk meg néhány dolgot és készítsük fel autónkat a télre.

GYORSHÍVÁS
+3630 254 0042

Nem is beszélve arról, hogy a téli autózás érdekében tett lépések a biztonságot is növelik! Első lépésként cseréljünk olajat! Közeledik a 30.000 kilométeres olajcsere ideje? Ha igen, ne halogassuk. Olyan olajat használjunk, aminek megfelelő a viszkozitása, illetve a vastagsága a téli hónapokhoz. Ha az olaj túl vastag, akkor túl lassan áramlik az az alkatrészek között és a motor könnyen felforrósodik. Az olaj hajlamos sűrűsödni, ha hidegebbre fordul az idő, de ezt a problémát legyőzhetjük, ha alacsonyabb viszkozitású olajjal töltjük fel a motort. A következő fontos feladat, hogy, győződjünk meg róla, hogy látunk! Mikor cseréltük ki utoljára az ablaktörlő lapátjait? Általában egy évig használhatók hatékonyan, ezért ügyeljünk rá, hogy ha esedékes, szerezzünk be újakat. Még egy fontos lépés, amit meg kell tenni, mielőtt egy nagyobb viharban találjuk magunkat, töltsük fel a szélvédőmosó tartályát téli ablakmosó folyadékkal. A sima víz nem lesz jó télen, mert lefagy. Ellenőrizzük továbbá, hogy a fűtő- és hűtőrendszer működik-e, hiszen így tudjuk a szélvédőt szépen és tisztán tartani.

GYORSHÍVÁS
+3630 254 0042

Nagyon fontos továbbá, hogy ellenőrizzük az akkumulátort! Győződjünk meg róla, hogy az akkumulátor oszlopai és csatlakozásai korróziómentesek, és hogy elegendő vizet kap. Szükség esetén töltsük fel desztillált vízzel. Rendkívül hideg hőmérsékleten az autó akkumulátorában lezajló kémiai reakciók lelassulnak, 5 fokban a teljesen feltöltött ólomsav akkumulátor csak névleges kapacitással rendelkezik. Ráadásul hideg időben a motor több áramot igényel az akkumulátorról az induláshoz. Ha az akkumulátor több mint 3 éves, akkor fontoljuk meg a cseréjét. Hiszen nem sok esély van rá, hogy egy hóvihar közepén találunk majd valakit, aki segít bebikázni az autót, inkább kerüljük el teljesen ezt a forgatókönyvet! Ellenőrizzük az ékszíjakat és a tömlőket! Az ékszíjakat és a tömlőket általában ellenőrzik a 30.000 km-es szervizek során. Győződjünk meg róla, hogy nem-e kopottak, a hideg időjárás kedvezőtlen hatással lehet rájuk, így megérdemlik a figyelmet. Használjunk fagyálló keveréket! A fagyálló megvédi a motort a fagyástól hideg időben, valamint a korróziótól is. Fontos, hogy egyenlő részben legyen a hűtőrendszerben fagyálló és víz – az 50:50 arány a norma. Ez megakadályozza a keverék megfagyását a nagyon hideg időben is.

GYORSHÍVÁS
+3630 254 0042

Könnyű ellenőrizni a keverék állapotát egy fagyálló teszterrel, amelyet bármelyik autóalkatrész boltban beszerezhetünk. Ha nem figyelünk a fagyálló keverék összetételére és mennyiségére, a hűtőfolyadék könnyen lefagyhat és a motor rendkívül forró lehet. Minden esetben cseréltessük ki a gumiabroncsot téli gumira. A téli abroncsok lágyabb keverékből készülnek, amely lehetővé teszi, hogy rugalmasabbak legyenek még a legkisebb hidegben is. Olyan futófelület mintázattal rendelkeznek, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy hóban és jégben jól tapadjon. De ne várjunk csodát, a téli gumi sem szünteti meg teljesen annak az esélyét, hogy megcsúszunk, de sokkal több tapadást biztosít. Ellenőrizzük a fékeket! Ellenőrizzük a fékfolyadékot, és ha szükséges töltsük fel, hogy a fékek készen álljanak a téli körülményekre. Ha gyakran fékezünk, akkor a fékbetétek elkopnak, és ki kell cserélni. Ellenőrizzük a fűtést! Amikor a szélvédő elkezd párásodni, az azért van, mert az autó belsejébe lévő nedvesség az üvegen kondenzálódik. A nyitott ablakon bejövő, vagy akár a saját légzésünkből származó, vízgőz ködösítheti az ablakot. A fagyásgátlók megoldják ezt a problémát úgy, hogy meleg, száraz levegőt fújnak az üvegre. 2020-ban is igyekszünk verhetetlen árakon AUTÓT SZÁLLÍTANI, MENTENI, arra törekszünk, hogy, az AUTÓMENTÉS olcsó táblát büszkén magunk előtt tartva, álljunk leendő és visszatérő ügyfeleink rendelkezésére, legyen az nappal, vagy akár éjszaka, jéghidegben és fagyban is.